Gemma’s blog

Life goes on!

Het verlies van een vriendin van 53 hakt er in met een bijl.

Ondanks dat iedereen wist dat het ging gebeuren, besef je t pas écht als ze er niet meer is. Wat ik het meest opvallend vond de dag dat ik er naar toe reed, om er een paar dagen bij de familie te vertoeven, was de regen die gewoon weer neerviel én het nieuws op de radio dat verteld werd alsof er niks gebeurd was. Het was erg dichtbij, hartverscheurend maar ook heel oké. Door haar slepende ziekte heeft ze alles zelf tot in de puntjes mee kunnen voorbereiden. Dat maakte dat haar laatste dag zo mooi, zo compleet, zo af was…

Het léven is soms korter dan we realiseren.

of je wil of niet…het gaat gewoon door…

“no time to waste” , mijn motto, is waar, maar toch kon alles me die week gestolen worden. Je beseft dan pas weer heel goed wat voor een gelukzak je bent als je geen zware ziekte krijgt of hebt.

 

 

De 4deeditie van de Street Pop-up Store: het is goedgekeurd!

Drukwerk klaar! Steeds weer leuk om deze te mogen ophalen en verdelen.

9 juni is de volgende Street Pop-up Store op het Dusartplein te Hasselt!Ondertussen is al het printwerk alweer klaar en zijn de eerste affiches weer gehangen.

De allereerste hangt bij het Printsalon zelf.

De tweede is vandaag opgehangen bij de OXFAM winkel en de derde in het personeelsrestaurant van de Carrefour, beide te Hasselt.

(Ook kun je in de OXFAM Hasselt vanaf nu onze handgemaakte kaarten aankopen!)

Er zullen nog vele locaties volgen waar we affiches gaan ophangen.

Wil jij ook bij jouw vereniging, je school of in het bedrijf waar je werkt een affiche ophangen? Super! Zo kun jij ook meehelpen met het inzamelen van kleding voor deze Street Pop-up Store. Dit jaar hebben we een locatie waar we alles kunnen stockeren, dus twijfel niet en ruim op en help mee aan de Street Store! Het komt allemaal zeer goed terecht.

Dank je wel DLG (Bart en Wendy) voor jullie opslagruimte die wij gratis mogen gebruiken. Zo is het mogelijk om jouw kleding eerder te doneren!

Geef ons een seintje en we kunnen wat afspreken. Vele handjes maken licht werk én onze doelgroep groeit, dus we kunnen niet anders dan meegroeien, wat we ook volop doen!

Zoals jullie weten werken we samen met het O.C.M.W en alle andere kansarmen organisaties die zich inzetten voor deze mensen. Via uitnodigingskaarten, die verdeeld worden door de instanties, komen de juiste mensen gratis shoppen.

Net dit maakt de Homestars’ Street pop-up Store zo spéciaal. Door en voor mekaar! Recht vanuit het hart! Een gewéldige dag waar zowel de vrijwilliger als de doelgroep enorm van geniet. Wil jij erbij zijn? Wij hebben jouw hulp hard nodig! Alvast hartelijk dank!

 

Wat een leuke ontmoeting met onze staatsecretaris voor armoedebestrijding!

wachten op de staatsecretaris…spannend!

Een koffietje, een broodje, een babbeltje én wat punten doorgesproken die ze gaat meenemen in een voorstel richting parlement. Ik ben niet politiek getint, integendeel, maar deze dame is voor mij meer dan een politica. Ze is onlangs moeder geworden, heeft haar mama verloren en net terug aan t werk maar ze wou persé een afspraak maken met ons i.v.m. de Street pop up Stores. Als staatsecretaris gaat ze er werk van maken om ons event naar een landelijk niveau te tillen.

Dit zou kunnen betekenen dat we vanaf 2019 in 5 grote steden in Vlaanderen onze jaarlijkse Homestars’ Street Pop-up Store kunnen gaan realiseren. Wow, dankbaar voor deze kans én wat zou dat voor een kick geven?

Welke steden moeten het volgens jullie dan worden?

 

Het salon van de vrijwilligerheeft ons heel wat opgeleverd!

We hebben een aantal mensen gevonden die interesse hebben in vrijwilligerswerk én ik heb kennis gemaakt met Nathalie, zij is 2dejaar studente social work.

Zij was de winnaar van onze actie tijdens dit salon op de PXL!

Nathalie! Ze was blij met haar cadeautje maar oooo wat ben ik blij met haar! Een geschenk uit de hemel…een hele hulp!

Toen ik die vorige week ging overhandigen, was de klik er gelijk en na een leuke babbel, hebben we afgesproken dat Nathalie ons in de zomer een aantal dagen komt helpen.

Zij gaat de voorbereidingen richting internationale stagiaires schooljaar 2018-2019 voor haar rekening nemen.

Wat mooi dat net zij onze prijs gewonnen heeft!

Superfijn en we kijken er alvast naar uit.

 

En dan Reinhilde, amai, wat een topper!

Deze dame uit het Antwerpse heeft flink haar best gedaan in Zuid-Afrika. De drie weken zijn omgevlogen en binnenkort zal ze zelf haar ervaringen delen via een stukje in ons volgende nieuwsbrief.

Reinhilde en Jolene!

We kunnen alvast verklappen dat alle de leerboekjes aangekocht zijn voor de crèche, ze zijn daar dolgelukkig mee. Het is erkend materiaal om de kindjes te begeleiden richting school. Al spelend wordt er nu geleerd! Met het nodige en juiste materiaal.

wil je deze leuke filmpjes zien?

Ga dan naar ons you tube kanaal!

 

Het team van The Light House is iedereen ontzettend dankbaar die heeft bijgedragen om dit te realiseren. Baie dankie!

Meer nieuws volgende maand!

Liefs en denk eraan:

Life goes on!

Gemma

Springtime!

Het is “springtime”! Na een vette winterperiode met vooral heel donker en nat weer, komt er wederom ruimte voor droge en zonnige perioden.

Zo gaat dat in de natuur maar aangezien wij ook “natuur” zijn, voelen wij, vooral de gevoelige personen onder ons, ons vaak zoals de seizoenen…met alle ups & downs die daarbij horen. We passen ons aan en proberen op het ritme van de natuur mee te deinen…

De knolletjes in de grond beginnen te kiemen, tijd om te laten zien wie je bent, je kopje weer boven het zand uit te steken en ervoor te gaan, facing to the sun & the light…want dat doet je sneller groeien! Warmte en licht…. iedereen én alles heeft het nodig, letterlijk & figuurlijk.


Het verhaal van de Caterpillar, het is eindelijk tijd én “warm” genoeg om uit de cocon te komen, niks of niemand houd dat tegen, de wet van de natuur is niet te stoppen. Ook jij zult dit vast herkennen én ik schaam me er niet meer voor, het is wat het is. Goede tijden, slechte tijden….heel natuurlijk en normaal, maar waarom blijft het toch zo moeilijk om te benoemen?

Ook ik heb een “donkere” periode achter de rug maar ga me nu weer helemaal smijten. Ondanks dat ik ook teleurgesteld ben in een aantal zaken en mensen, geef ik de moed niet op en probeer ik ervan te leren. Waarom gebeurt het? Wat betekent het en welke conclusies trek ik eruit? Wat doet het met mij en hoe kan ik hetgeen wat gebeurde omzetten in iets positiefs…?

Uiteindelijk zat ik met mijn kopje onder het zand én dacht dat er niks gebeurde maar binnenin mij gebeurde er van alles…en blijkbaar alleen maar goede en nodige dingen om verder te groeien! Enfin…

Gelukkig zijn er altijd zaken die achter de schermen doorgaan.

Zo zal Reinhilde, een dame van 66, heel binnenkort als vrijwilliger voor 3 weken naar ons project naar in Zuid-Afrika vertrekken. De eerste helft gaat ze er Rough Diamond Tours promoten en de andere 10 dagen gaat ze in de kindercrèche en het schooltje helpen. De Light House groeit gestaag, ondertussen zijn er al 20 kindjes om op te passen. Dat gebeurd nu deels in Jolene’s huisje en deels buiten. In de zomer lukt dat nog wel maar richting de winterperiode, die eraan komt, is dat absoluut geen optie meer.

Zoals eerder gemeld heeft de actie met Music for Life, met als doel de aankoop van een modulaire bouw-unit, niet voldoende opgebracht én dus blijven we verder zoeken naar middelen om het toch op tijd te realiseren.

Reinhilde gaat in de drie groepen (baby’s-peuters & kleuters) meehelpen. We zijn nu ook nog wat centjes bij elkaar aan t sprokkelen om de boeken te kunnen aankopen.

Er is al een overzicht gemaakt van wat er nodig is, om deze Township kinderen, goed voor te bereiden en te ontwikkelen richting de school. Nu is het zo dat er geen enkele begeleiding is, voordat ze naar de klas gaan, hetgeen hen ook gelijk een achterstand geeft. Dit willen we veranderen. We starten met de boeken voor de kleuters, daarna de peuters en dan de baby’s. (naar gelang de middelen)

Reinhilde koopt ze ter plekke zelf aan en zal ze ook overhandigen aan Jolene. Wil jij je bijdrage leveren én misschien ook later een bezoekje brengen om te zien tot wat jou bijdrage heeft geleid?

Ga dan naar www.homestarsvzw.org en schrijf een bedrag over met vermelding: boeken Light House. Wij zorgen ervoor dat alles bij Reinhilde en Belinda (the bookwriter ) in Afrika terecht komt!

Hartelijk dank en als waardering zullen we je naam noteren bij de lijst van donateurs…die komt op de “wall of fame” zodra het gebouw klaar is. We zullen je ook persoonlijk een leuke foto toesturen!

Er wordt ook gewerkt aan een samenwerking met de PXL.

We willen heel graag onze Limburgse studenten de mogelijkheid bieden om hun stage bij ons én bij onze partners te laten lopen in Kaapstad. Misschien lukt het nog wel om de eerste in het voorjaar 2019 te mogen begroeten maar er is nog veel werk aan de winkel om het allemaal goed voor te bereiden. Zo zullen er opdrachten uitgeschreven moeten worden, slaaplocaties afgestemd, begeleiding aanwezig zijn en nog veel meer praktische zaken moeten eerst goed geregeld worden. Daarvoor zijn we ook op zoek naar vrijwilligers, die een paar uurtjes vrije tijd willen inzetten, om ons daarmee te helpen. Interesse? Stuur een mailtje naar homestars.vzw@outlook.com

Dan last but not least : De 4de editie van de Street Pop-Up Store te Hasselt komt er weer aan! Zoals het er nu naar uit ziet, zal het doorgaan op 9 juni 2018. Op de bekende locatie: Kolonel Dusartplein te Hasselt. In de voormiddag mag iedereen zijn/haar goede en schone kleding komen doneren én in de namiddag komen dan de kansarmen van Hasselt Gratis shoppen. Zij worden allemaal persoonlijk uitgenodigd door de lokale organisaties zodat we zeker zijn dat het de juiste doelgroep is en dat ook iedereen bereikt wordt.

Vorige week heb ik de kick-off gedaan door middel van een presentatie in de werkgroep Kans armoede van Hasselt en het werd heel positief ontvangen. Ons doel dit jaar is om 500 mensen/gezinnen te kunnen verwelkomen om hen geheel gratis een middagje, naar hartenlust, te laten shoppen!

Uiteraard zoeken we 40 vrijwilligers om dit te realiseren, een hele hoop goede, schone kleding (heren, dames & kinderkleding) maar ook speelgoed en goede schoenen zijn welkom. Wil jij hier aan deelnemen op e.a manier? Of wil je voor ons bedrijven zoeken die dit event willen steunen? Laat ze contact opnemen via email of telefoon en wij spreken dan graag verder met hun af waar ze ons het best mee helpen en hoe wij samen een win-win kunnen vormen. 0498-361497

Samen maken we het verschil!

Er staan inmiddels heel wat vrijwilliger vacatures van ons online op www.hasselt.be/giveaday We hopen op die manier om Homestars vzw verder te kunnen uitbouwen.  Neem gerust een kijkje.

Heb je plannen om naar Zuid-Afrika te reizen, heb je zin in een mooie reis én een geweldig avontuur? Onze Zuid-Afrika specialist staat voor je klaar! Ook zo help je mee aan de uitbouw van Homestars én kun je een dagje meegenieten of de sfeer opsnuiven van onze projecten. Zuid-Afrika, steeds meer dan de moeite waard!

Heb jij leuke ideeën, tips & tricks ivm ons project? Laat het ons weten en wie weet wordt jij wel onze volgende vrijwilliger ter plekke….

Liefs

Gemma

Wie krijgt de kroon?

Hoe wonderlijk kan het zijn?

Terwijl ik minder dan 2 maanden geleden serieus diep ben gegaan en niet alleen dacht aan opgeven maar ook uitsprak dat ik met alles wou stoppen, blijk ik nu weer in een stroomversnelling te komen waar menig ander van droomt. Een serieuze virale infectie “ergens” in mijn lichaam, maakte me dag na dag een beetje meer ziek en minder energiek. Tot ik helemaal “op” was. Ik kon nog nauwelijks van de bank naar bed en omgekeerd. Zelfs Music for Life heb ik moeten laten gaan en ik probeerde iedere dag weer hardop en vooral tegen mezelf te zeggen : “ Het is wat het is” !

Zonder een goede gezondheid heb en kun je niks! Respect voor iedereen die door vreselijke tijden heen moeten, wat het ook moge zijn én zeker als je nog in de bloei van je leven staat, is zoiets niet te onderschatten en daarom voor al deze mensen: “Een hele goede gezondheid gewenst én veel beterschap maar ook aan alle zieke mensen: een spoedig herstel gewenst! Geef de moed nooit op en Rise & shine in 2018!”

Sinds eind december is de positieve flow terug, mijn gezondheid gaat weer vooruit en ondertussen heb ik weer energie om er een hele dag op uit te trekken. Het bloed is opnieuw gecontroleerd én beter dan ooit! Hoe kan dat nou? Ken je het verhaal van de caterpillar? “Just when the caterpillar thought life was over, it became a butterfly….” Het is wonderbaarlijk en machtig als je dit ook zo ervaart…

19/12/2016,  vorig jaar “de dag” van het ongeval…

19/12/2017, dit jaar de dag dat ik doodziek bij de dokter zat en ik een half uur later telefoon kreeg met het nieuws dat een investeerder me wou ontmoeten…

19/12/2017, ook de dag dat ik een derde en laatste gesprek zou hebben i.v.m een geweldige nieuwe uitdaging (is uitgesteld tot volgende week)

19/12/2017,  was tevens ook de dag dat de postbode aanbelde om me een pakje te overhandigen met mooiste post ever, uit Afrika… Toeval bestaat écht niet. 

Al deze zaken konden niet gepland worden en ik wil ze graag delen, delen met mensen die het willen horen, die het ook willen begrijpen en zelf willen ervaren…

Er is maar één weg : “ lééf jouw leven zoals het voor jou bedoeld is” !

Vandaag is het 3 Koningen en met de STER op deze heerlijke Limburgse 3-Koningentaart, weet ik zeker dat het beeldje bij ons gevonden wordt door iemand die het vandaag verdiend om de gouden KROON te dragen! Wie is het bij jullie? 

Deze traditie heb ik tijdens het dagje uit met mijn vriend uit Kenia, die 3 maanden geleden toevallig naast me zat op de vlucht Amsterdam-Brussel, helemaal uit de doeken gedaan én waar kan dat beter dan in Tongeren? De oudste stad van België! 

Wist je dat er 300 jaar gewerkt is aan de prachtige Basiliek en dat er in het voorjaar een oud Romeins badhuis te bewonderen is, welke ze pas ontdekt hebben onder dezelfde Basiliek?

We ontmoette er ook een jonge dame. Ze vroeg ons welk diersoort er in Afrika binnenkort niet meer zal rondlopen en natuurlijk was dat een vraag waar wij graag verder op in gingen. Na een gezellige babbel gaf Karin aan dat ze dolgraag vrijwilligerswerk wil komen doen. Haar laatste jaar in Brussel zit er bijna op en wie weet…!

Isaac vertelde me ook nog dat hij super trots is want hij was vader geworden van een dochtertje. Wat??? Ik wist niet eens dat ze zwanger waren en hij had er niks van verteld omdat hij bang was niet begrepen te worden. Waarom ga je als vader een jaar studeren in België én laat je zwangere vrouw en zoon achter? Nu hij me wat beter kent, wist hij dat hij zijn vreugde met mij kon delen. 

Zalig gewoon en ik kan niet wachten tot ik zijn super vrouw, die hem zo support, kan ontmoeten. Tussendoor hebben we plannen gemaakt om zijn vrouw en kinderen, volgend jaar een maandje naar hier te laten komen! 

 

Hij studeert hier in het totaal3 jaar met na ieder jaar een pauze van 6 maanden. 

Nog maar eens respect! Waarom hij het doet? 

“Voor een betere toekomst voor mijn gezin, mijn ouders, mijn buren én misschien kan ik zelfs een deel van mijn community ondersteunen met de middelen die ik dan verdiend als professor aan de universiteit van Nairobi!” zegt hij trots. Wow, het was een prachtige dag en vandaag genieten we flink na.

Ondertussen werkt Homestars verder achter de schermen aan een nieuwe website. Ik heb er al flinke vlagen van gezien én ben nu al apetrots op het resultaat. Binnenkort komt hij online! Wat Vincent in elkaar gezet heeft met zijn jonge bedrijfje Rad van Tong. Amai!

Music for Life heeft niet het resultaat opgeleverd wat we ervan verwacht hadden.  Toch gaan we door met het werven van fondsen voor het bouwen van de kindercrèche en theehuis in Zuid-Afrika. Ook op de nieuwe website zal hier aandacht aan gegeven worden én ondertussen kun je nog steeds jouw steentje bijdragen op verschillende manieren. Aan alle mensen die een spaarvarkentje gekocht hebben: dank je wel! Jullie namen staan genoteerd en die komen, ter zijner tijd, allemaal op de wall of fame in de Kindercrèche.

In 2018 staan er zeker weer een aantal evenementen gepland, waarvan de Street pop up Stores hoog op de agenda staan. Sowieso zal die doorgaan in Hasselt maar ook Genk staat in de startblokken. Hierover binnenkort meer nieuws. 

Uiteraard is alle hulp welkom, zowel bij voorbereiding als uitvoering én wil je graag een paar uurtjes vrijwilligers werk doen in onze organisatie om zo jouw kennis te delen of om zelf bij te leren, twijfel dan niet en neem contact op!

Tot zover het allereerste Homestars’ nieuws in 2018 en voor nu sluit ik graag af met: veel GELUK, RISE & SHINE in 2018!

Liefs,

Gemma

Internship & Music For Life!

Uit mijn fouten leren….dat is het minste wat ik kan zeggen over het proces van onze eerste internship die we aanboden aan Ruby.

Sinds half augustus is Kaapstad de nieuwe “thuis” van Ruby. Na een paar weken van aanpassen, proberen, uitzoeken en bemiddelen tussen alle partijen, is het haar gelukt om de eerste helft fantastisch af te ronden!     Well done, Ruby!

Haar opdracht bij Growing Paper, één van onze partners in Zuid-Afrika waar we trainingen en opleidingen gegeven hebben, bestond uit het analyseren van de kwaliteiten van alle medewerkers. Dat dit een hele intense periode was, voor zowel Ruby als de werknemers, hoef ik nauwelijks uit te leggen.

Iedereen kan begrijpen dat er veel mensen, vooral lokale farm medewerkers, nog geen Engels spreken maar alleen Afrikaans. Een uitdaging erbij die ze niet uit de weg is gegaan, integendeel want ondertussen spreekt ze een aardig mondje Afrikaans, met een grappig Amsterdams accent! 🙂

Na de individuele en diepgaande gesprekken, met toepassing van alle reeds eerder geleerde manieren en vormen, heeft Ruby een fantastisch eindresultaat neergezet. Ze heeft de sterktes van alle medewerkers in kaart gebracht en hun individuele dromen.

Als eindresultaat heeft ze dat verwerkt in een “teambuilding” die in het thema van “Carnival” staat. Een halve dag lang kon iedereen haar/zijn creativiteit de vrije loop laten. Enkel een zak met allerlei reeds vergaarde en gebruikte spullen in, was het materiaal van de ochtend. Het werd een heus spektakel, een échte modeshow met alle medewerkers in de hoofdrol en het zag er schitterend uit. Ze werden beoordeeld op performance en design!

En uiteraard werden de winnaars in de watten gelegd met leuke cadeautjes. Iedereen was in zijn nopjes!

Wat heerlijk en wat ben ik blij dat we beiden doorgezet hebben. Het is een moeilijke start geweest én even leek het of alles tegenzat maar uiteindelijk zijn zowel de papierfabriek als de medewerkers enorm dankbaar! En Ruby heeft het eerste deel van haar stage met glans doorstaan! Uiteraard zijn er werkpunten maar het is enkel door te “doen” dat je het “ervaart” en zo makkelijker kunt ontwikkelen!

Nu heeft ze bezoek! Zalig hé…3 weken even helemaal niks, geen school, geen opdrachten…alleen maar genieten van dat prachtige Zuid-Afrika met de meest geliefde mensen om haar heen! Geniet ervan Ruby!

Begin januari start deel 2. Meer daarover in 2018!

Ik wil graag afsluiten met het WARMSTE varken! Weet je niet wat ik bedoel? Ga dan snel naar www.homestarsvzw.org of naar www.facebook.com/homestars én adopteer zo’n leuk uniek varkentje. Zo help je ons mee om het doel te halen van 3500 varkentjes die we willen laten adopteren. Voor slechts 17,95€ heb je zo’n uniek exemplaar in handen. (verschillende locaties om af te halen of per post in pakjesautomaat +5€)

Met de opbrengst van Music For Life 2017 zullen we een kindercreche bouwen in de Township van Jolene, haar grote levensdroom. Zo kan zij helpen zodat de mama en/of de papa uit werken kan.

Hopelijk lukt het ons om ze allemaal te verkopen én zullen Ruby en ik samen, begin februari, het geweldige nieuws kunnen gaan vertellen in de Township!

Uiteraard ben jij ook daar van harte welkom om er een kijkje te komen nemen. We zullen ALLE namen van de mensen die zo’n WARM varkentje rechtstreeks gekocht hebben OF van hun vertegenwoordigers zichtbaar ophangen in deze creche, als blijvende herinnering en dank voor je bijdrage!


Wie doet mee? Graag zoveel mogelijk delen en als je zelf varkentjes wil verkopen voor het goede doel neem dan snel contact met ons op!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Demir Zuhal en onze eerste minister Charles Michel…staan ook al op de lijst! Zij een roze, hij een zwarte! 🙂

Dankbaar en met veel liefs,

Gemma

(ook mogelijk als bedrijfskost voor bedrijven, ideaal nieuwjaarscadeau, verjaardagsgeschenk, geboortegift of als bedankje…)